LA COL·LECCIÓ

Anar més perdut 
que un gat en una fàbrica de sifons. 
dita popular


Vull agrair a molts amics i coneguts la seva ajuda a l'hora d'ajudar-me a cercar, de vegades, peces difícils de trobar. En concret a en Xavier, un senyor d'Igualada, gran col·leccionista que és, hores d'ara, el meu "mentor". Em ven, em canvia i, sobre tot, m'explica coses del món dels sifons que per mi eren del tot desconegudes.

Com veureu pels escrits que porten molts d'ells per darrera, es tracta de peces dels anys 50 i començament dels 60. Moment en que el català tenia un control inquisidor per la qual cosa trobem noms de poblacions en la seva versió més espanyolitzada.

Tanmateix podem anar veient l'antiguitat pels n. de telèfon que tenen. També com una mateixa marca canvia d'imatge. Com un mateix fabricant ho fa per diferents marques.

Hi ha informació que ens ha arribat per mitjans com TV3. En aquest video es veu com
la Coca-Cola i tot el seu entorn també és objecte de col·leccionisme. "Col·leccionistes" visita una de les millors col·leccions del món relacionades amb la popular beguda nord-americana. També compra sifons amb l'home que en té més d'Europa i presenta una curiosa i amplíssima col·lecció d'aigües minerals i una altra de taps de corona:


Alguns dels nostres catalans van començar fa molts anys. És el cas d'en 
Fidel Romeu i Alcover originari de Sabadell i l'iniciador de l'empresa de gasoses "La Perla".
La seva germana Eulàlia es va casar amb Salvador Domènech i Zarroca, hereu de la prestigiosa indústria sabadellenca "La Catalana" dedicada a la fabricació de gasoses, cervesa i lleixiu des del 1880.
Fidel Romeu fou iniciat pel seu cunyat en els secrets industrials guardats al llarg dels anys, que l'animà a establir-se pel seu compte: era l'any 1930.
Adoptà la marca La Perla i es dedicà exclusivament a la fabricació de gasoses i els seus derivats, sifons i taronjades. L'evolució del mercat ha aconsellat ampliar i modificar la gamma de productes i la presentació dels mateixos. La necessitat de rebaixar costos de producció, davant les fortes competències ha propiciat l'associació amb altres fabricants per fer una instal·lació conjunta, moderna i eficient per elaborar cada una de les distintes marques amb les seves característiques pròpies, tot amb les garanties sanitàries que avui dia exigeix l'Administració.
La Perla segueix dominant el mercat del Maresme conservant aquelles qualitats que l'han fet única al llarg d'aquests últims setanta anys i que son vetllades pels fills i nets del fundador. Una empresa històrica, amb tradició i amb una qualitat inalterable.

                 


Hi ha molta tradició a Catalunya i a moltes ciutats i comarques es creen fàbriques de sifons. Per exemple el cas de La Pobla de Segur que deixa constància de la xarxa que es va arribar a entrelligar per arreu.
Els fabricants de La Pobla varen ser en Ribera i en Vilanova.
Cap dels dos varen tenir envàs propi però si caps.
El pare Vilanova que havia treballat a l'Alsina Graells es va establir a la plaça de la Pedrera.
Per tal d'obtenir envasos, a bon preu, es va dirigir a Fidel Romeu Alcover de Mataró per tal de trobar vidre d'altres poblacions que no es fessin servir. A la seva vegada va ser dirigit al Domenech de Sabadell, parent de Fidel Romeu, per tal de que pogués trobar mes envasos.
(Quan arribaven envasos d'altres fabricants barrejats en els caixons i eren d'altres fabricants llunyans, no sortia a compte intercanviar amb els propis, per tant era un romanent que no es feia servir)
Vilanova tenia una embotelladora delta de 2 i no tenien màquina de rentar sino que es feia en un safareig i amb uns raspalls accionats a mà.
El fill de Vilanova es va establir al Pont de Suert, a la confluència de les carreteres de la Pobla de Segur i Benavarri. Però va durar poc.
Al bar Les Cumbres de Pont de Suert, en un prestatge, hi han 3 envasos que havien sigut omplerts per Vilanova.
Al morir Vilanova de Pobla les màquines van ser destruïdes a cops de mall per vendre per "xatarra".

Ribera tenia la fàbrica en un cobert prop de la font i de la parada de l'Alsina Graells, davant del comú.
Ribera tenia una saturadora petita ccilíndricasobre un peu d'obra i l'embotellador era lent. 
En canvi les màquines d'en Ribera varen ser adquirides per l'Ajuntament, per exposar en un futur.
Fidel Romeu Llanas ha fet donació d'envasos petits per a gasosa al Comú de Particulars dels fabricants de la Pobla.